Inspectie SZW

MIA Digipas

De inspectie SZW (iSZW) houdt toezicht op gezonde werkomstandigheden en een eerlijke betaling van werknemers in heel Nederland. Hierbij maken de inspecteurs al meerdere jaren gebruik van de Mobiele Inspectie App (MIA) van BLAUD. Maar in een wereld die zich steeds meer realtime en online afspeelt, ontstond bij iSZW de behoefte om het legitimeren van de inspecteurs ook te digitaliseren en op te nemen in de digitale toolkit van de inspecteurs.

Voor de ontwikkeling van deze extra functionaliteit werkte iSZW nauw samen met BLAUD. Het resultaat? MIA DigiPas én een nominatie voor de beste overheidsinnovatie van het jaar 2021. In deze businesscase vertellen we meer over de MIA DigiPas en wat het de inspectie SZW heeft opgeleverd.

African Clean Energy

Vertrekpunt

Inspecteurs oefenen steeds vaker toezicht uit op afstand. Denk aan het via de e-mail vorderen van gegevens. Deze noodzaak is sinds corona alleen maar toegenomen, en gebeurt met e-mail, chat, videobellen én telefonisch. De inspecteurs verwerken hierbij belangrijke en gevoelige informatie over bedrijven en medewerkers.

Het is daarom niet meer dan logisch dat verificatie van de inspecteur een belangrijk principe is voor een goede samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en burgers. Want net zoals elke burger zich moet identificeren, moet elke toezichthouder zich kunnen legitimeren.

Realtime & online

In een wereld die zich steeds meer realtime & online afspeelt, ontstond de behoefte om het legitimeren ook te digitaliseren. De inspecteurs van inspectie SZW (iSZW) maken dagelijks al veel gebruik van laptops, smartphones en apps. En zo is het idee ontstaan om ook het legitimeren op te nemen in de digitale toolkit van de inspecteurs.

Zo vervang je de omslachtige manier van legitimeren -op basis van een fysieke pas- met een doeltreffend, veilig en volledig digitaal alternatief. Een alternatief dat zo effectief blijkt, dat men een bredere inzet bij andere inspectiediensten onderzoekt.

Afspraak maken

Vloeiende User Experience

De werking moet voor alle betrokkenen in het legitimatieproces eenvoudig, snel en duidelijk werken. Dit is de enige manier voor een snelle adoptie van een ICT-oplossing. Het afbreukrisico bij dit soort (ICT) oplossingen zit vaak in de hoeveelheid handelingen en de complexiteit ervan. Daarom is samen met de UX-designer van BLAUD veel tijd besteed aan de ‘User Experience’ van Digitaal Legitimeren.

De gehele oplossing is gebaseerd slechts twee pijlers:

  1. Een app voor de inspecteur
  2. Een website vanuit de inspectiedienst voor de onder toezicht gestelde

“De werking moet voor alle betrokkenen in het legitimatieproces eenvoudig, snel en duidelijk werken. Dit is de enige manier voor een snelle adoptie van een ICT-oplossing.” 

Joris Sauter, Senior Adviseur IT/Bedrijfsvoering bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
MIA DigiPas

MIA DigiPas

De inspecteurs maken al meerdere jaren gebruik van de Mobiele Inspectie App, kortweg MIA. MIA is een modulaire app op de smartphone van de inspecteurs waarbij telkens nieuwe functionaliteiten (ook wel ‘tegels’ genoemd) worden toegevoegd. De inspecteurs hebben onlangs de ‘DigiPas’ tegel erbij gekregen. Als je de DigiPas-functie opstart, krijg je een digitale weergave van de fysieke pas te zien. Twee belangrijke toevoegingen ten opzichte van de fysieke pas zijn de QR-code en een Controlenummer.

Het controlenummer is uniek en wordt telkens ververst. Dát is het voordeel van digitaliseren. De QR-code verwijst naar de website waar men de inspecteur kan identificeren aan de hand van het tijdelijke controlenummer. De QR-code en het controlenummer zijn ook heel makkelijk te delen via mail, WhatsApp en zelfs via beeldbellen.

Digipas website

Na het tonen van de DigiPas door de inspecteur, voert de gesprekspartner het dynamische controlenummer in op de DigiPas website van inspectie SZW. Hierna worden de gegevens van de inspecteur getoond. Zo kom je te weten of de inspecteur een actief dienstverband heeft en welke functie deze heeft. De website is duidelijk te herkennen als een website van inspectie SZW en ‘onder water’ te controleren via het SSL-certificaat waarmee het dataverkeer van de site is versleuteld.

“De bouw van de oplossing heeft opvallend weinig gekost. Door gebruik te maken van bestaande ICT-componenten is er in heel korte tijd, snel en goedkoop, een mooi resultaat geboekt.”

Laura van Kampen, Projectleider App-ontwikkeling bij Inspectie SZW

Extra veiligheid met Unified Endpoint Management (UEM)

De MIA app is alleen toegankelijk voor inspecteurs van SZW en uitsluitend te installeren op de smartphones van inspectie SZW. De app is dus niet te downloaden uit een publieke app store. Voor het beveiligen en beheren van deze apparaten en de inspectie apps wordt gebruik gemaakt van BlackBerry UEM. Belangrijke beveiligingsinstellingen en apps installeert en configureert BLAUD met deze tool op afstand. MIA integreert ook met deze infrastructuur. Daarnaast zijn accounts en registraties op diverse omgevingen van SZW noodzakelijk om de hele informatieketen te kunnen sluiten; je kan uitsluitend je eigen pas tonen. De DigiPas is daarmee echt een exclusief stukje techniek voor de inspecteur.

Privacy

Ook voor de privacy van de betrokkenen in het identificatieproces is gezorgd. De persoon die de gegevens van de inspecteur wil controleren hoeft nergens persoonlijke informatie in te voeren om de inspecteur te kunnen identificeren. Ook over de privacy van de inspecteur wordt gewaakt. De inspecteur kan eenvoudig zijn of haar pasfoto tijdelijk vervagen. Als er dan een foto wordt gemaakt van de DigiPas blijft de pasfoto letterlijk uit zicht en kunnen kwaadwillende personen er niets mee.

Business Case & blauwdruk

De bouw van de oplossing heeft opvallend weinig gekost. Door gebruik te maken van bestaande ICT-componenten is er in heel korte tijd, snel en goedkoop, een mooi resultaat geboekt. De kennis van BLAUD van iSZW processen, app development en Endpoint Management oplossingen heeft hier heel erg aan bijgedragen. De oplossing is voor iedere overheidsorganisatie conceptueel goed toepasbaar. De blauwdruk van deze oplossing is beschikbaar voor alle partijen die interesse hebben en kunnen zonder ‘royalty vraagstukken’ terecht bij BLAUD.

Duurzaamheid als gevolg

In feite wordt de DigiPas doorontwikkeld tot hét identificatiemiddel van de inspecteur. Daardoor wordt de fysieke ID-pas in de toekomst wellicht overbodig, wat veel plastic en kosten bespaart. De DigiPas is daarmee ook een duurzame oplossing. Misschien is het volgende aanbestedingsproject voor fysieke kaarten niet eens meer nodig.

Nominatie “Beste overheidsinnovatie van het jaar 2021”

We zijn erg trots op het feit dat de DigiPas oplossing genomineerd is voor de prijs van beste overheidsinnovatie. Het doel van deze verkiezingen is kennis uitwisselen en inspiratie opdoen voor overheidsorganisaties en overheidsmedewerkers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de VOM hebben de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) gevraagd om een leidraad op te stellen voor de beoordeling van beste Overheidsinnovatie van het jaar 2021.

Op basis van deze uitgebreide leidraad worden tientallen inzendingen beoordeeld, waarna een long list ontstaat van mooie initiatieven. Er volgen nog een aantal selectieronden, maar op 18 november 2021 wordt in de Ridderzaal bekend gemaakt of onze DigiPas inzending gewonnen heeft. Tot die tijd zijn wij al heel erg trots op het resultaat van het project en de nominatie!

“We zijn erg trots op het feit dat de DigiPas oplossing genomineerd is voor de prijs van beste overheidsinnovatie. De kennis van BLAUD van de iSZW organisatie, app development en Endpoint Management heeft hier heel erg aan bijgedragen.”

Jan Ruijter, Manager Informatievoorziening bij inspectie SZW

Strategie sessie

Met een specialistisch advies beginnen aan jouw MDM, App Development of Digital Strategy? Schrijf je in voor een strategie sessie.