Android Enterprise in-house apps publiceren met Google Play iFrame

 • Auteur: Thierry Lammers
 • Datum: 23 mei 2019
 • 3 min
|

Google Play iFrame maakt het publiceren van in-house apps heel eenvoudig!

Vorige maand heb ik een blog geschreven over: Android Enterprise de klok tikt. Hier vertelde ik dat in-house applicaties aangeboden moeten worden vanuit de Google PlayStore. Het publiceren van deze applicaties gaat via Google Play Console wat weliswaar geen complex proces is maar wel uit een flink aantal stappen bestaat namelijk:

 1. Aanschaffen Google developer licenties (dit is eenmalig)
 2. APK (= Android Package Kit) uploaden
 3. Beschrijving invoeren
 4. Winkelvermelding aanmaken
  1. Screenshots van de applicatie uploaden (juiste formaat in pixels)
  2. Android Enterprise ID invoeren zodat de applicatie uitsluitend voor jouw gebruikers beschikbaar is
 5. Contentclassificatie aanmaken
 6. Prijzen en distributie configureren

Make it easier with Google Play iFrame

Gelukkig heeft Google een oplossing waardoor het publiceren van in-house applicaties in de Google PlayStore veel eenvoudiger kan. Namelijk door gebruik te maken van: Google Play iFrame!

Google Play iFrame is, zoals de titel al zegt, een iFrame die door EMM-leveranciers (= Enterprise Mobility Management) gebruikt kan worden in hun product. MobileIron Cloud en MobileIron Core (versie 10.3) maken gebruik van Google Play iFrame.

Bij het toevoegen van een Android applicatie verschijnt het onderstaande scherm (de iFrame). Klik hier op het slot-icon om een overzicht te zien van de reeds gepubliceerde private apps. Klik vervolgens op het plus symbool om een nieuwe applicatie toe te voegen.

Voer hier de juiste titel in, upload je APK en binnen enkele minuten staat jouw applicatie beschikbaar in de Google PlayStore voor gebruikers.

Google voegt automatisch het Android Enterprise ID van je EMM-omgeving toe in de Google PlayStore. Hierdoor is je applicatie niet zichtbaar en/of beschikbaar voor de rest van de wereld.

Applicatie updates

Heb je een nieuwe versie van je applicatie? Dan kan je dit heel eenvoudig aanpassen in de bestaande applicatie in Google Play iFrame. Hier upload je de nieuwe APK en binnen enkele minuten is het beschikbaar voor je gebruikers.

Web-apps

Naast het eenvoudig publiceren van in-house applicaties biedt het gebruik van Google Play iFrame ook nog een andere mogelijkheid: het aanbieden van web-apps! Je kent ze waarschijnlijk wel van iOS, daar heten ze web-clips, via EMM een link naar een website op het toestel van eindgebruikers pushen. De gebruiker ziet de link als een applicaties op het toestel. Voor Android toestellen bestond deze mogelijkheid niet. Meestal werd dit opgelost door een eenvoudige app te maken die niets anders deed dan de betreffende website openen.

Met Google Play iFrame heb je nu ook voor Android de mogelijkheid om web-clips aan te bieden. Om een web-clip toe te voegen klik je in de Google Play iFrame op het web-icon om een overzicht te zien van de reeds gepubliceerde private apps. Klik op het plus symbool om een nieuwe applicatie toe te voegen.

Voer de titel en de URL van de website in, selecteer hoe je wilt dat de website getoond wordt, upload een te gebruiken icon en je web-clip is klaar voor gebruik.

De nadelen van Google Play iFrame

Het is een mooie oplossing voor het publiceren van in-house Apps. Maar er zitten ook nadelen aan het gebruik van de Google Play iFrame. Voor sommige situaties kan je geen gebruik maken van Google Play iFrame en zal je toch gebruik moeten maken van de Google Play Console. Bijvoorbeeld:

 • Als je een Alpha of Beta versie van een applicatie wilt aanbieden
 • Wanneer je gebruik wilt maken van zogenaamde Private in-house App. Private in-house Apps zijn applicaties die via de Google PlayStore worden gedistribueerd maar waarbij de feitelijke APK op een eigen web-server staat (bijvoorbeeld je EMM-server).

Onze conclusie over de Google Play iFrame

Het kunnen gebruiken van de Google Play iFrame in je EMM-oplossing maakt het migreren naar Android Enterprise een stukje minder complex en minder tijdrovend. Het publiceren van je in-house apps kan nu in een paar minuten per app worden uitgevoerd waar dit eerder zeker een half uur per applicatie kostte. Daarnaast is het nu mogelijk om te beschikken over web-apps en/of web-clips. 

|

Klinkt goed, vertel me meer!

Bel me terug voor meer info