Veilig omgaan met foto’s in jouw kindercentra met de Cleanup App van BLAUD

  • Auteur: Thierry Lammers
  • Datum: 12 jul 2021
  • 3 min
|

Voor ouders is het natuurlijk ontzettend leuk om foto’s te ontvangen van hun kindje op het kinderdagverblijf of de BSO. Veel kindercentra bieden daarom speciale apps aan waarop ouders deze foto’s en berichten over hun kind(eren) kunnen bekijken. Maar wat gebeurt er eigenlijk na het delen van de foto’s? Uit onderzoek van BLAUD blijkt dat deze meestal lange tijd lokaal op de iPads blijven staan in plaats van dat ze worden verwijderd. Maar daar hebben wij een oplossing voor bedacht: de BLAUD Cleanup App! In deze blog vertellen we je meer over de app én deelt één van de gebruikers van het eerste uur haar ervaringen met de applicatie.

BLAUD Cleanup App

Dagelijks informeren medewerkers van kindercentra ouders via een kindvolgsysteem door het sturen van foto’s van hun kinderen. En met meerdere vestigingen, verspreid over de regio, de provincie of zelfs heel Nederland, kan dat een groot aantal foto’s zijn. Deze foto’s worden lokaal op iPads opgeslagen, maar daar niet van verwijderd. Terwijl het risicogehalte van lokaal opgeslagen kinderfoto’s hoog is. Uit onderzoek van BLAUD en meerdere gesprekken met diverse kindercentra blijkt dat een automatische foto verwijder app dé oplossing is voor het probleem van te lang opgeslagen foto’s op iPads. Daarom ontwikkelden we de BLAUD Cleanup App. Met deze app worden de lokaal opgeslagen foto’s automatisch verwijderd van de iPads. Zo zorgt onze app ervoor dat foto’s slechts voor een beperkte periode opgeslagen worden op de iPads. Met de BLAUD Cleanup App weet je dus zeker dat alle kinderfoto’s maar beperkte tijd worden bewaard op de iPads. Precies zo lang als jouw organisatie dat wil. Dat maakt de oplossing veilig én prettig werkbaar.

De ervaringen van Quadrant Kindercentra: gebruiker van het eerste uur

Quadrant Kindercentra is afnemer van het eerste uur van de BLAUD Cleanup App. Wij spraken Livina van den Heuvel, Manager Financiën & Plaatsing, over haar ervaringen met de applicatie. Livina: “Sinds 2018 maken wij binnen onze kindercentra gebruik van MobileIron als Mobile Device Management-oplossing. Op onze groepen worden met een iPad foto’s gemaakt om naar de ouders in de ouderapp te sturen. Zo zien zij ook wat hun kind(eren) zoals doen gedurende de dag. Deze foto’s worden bewaard op de iPad en vallen daardoor buiten de beveiliging en het beheer van MobileIron.”

De zoektocht naar een automatische foto verwijder app

Omdat in de praktijk bleek dat de foto’s veel te lang bewaard bleven, ging Quadrant Kindercentra op zoek naar een manier om het aantal foto’s zo klein mogelijk te houden. Livina vertelt hierover: “Omdat foto’s in de praktijk veel te lang bewaard werden, zochten we naar een manier om de medewerkers op de groep erop te attenderen dat het tijd werd om foto’s te verwijderen. Foto’s zijn namelijk er privacygevoelig. Dus hoe minder er bewaard wordt, hoe beter het is. Tijdens onze zoektocht kwamen we in aanraking met de BLAUD Cleanup App. Voor ons bleek dat de perfecte oplossing.”

Dé toegevoegde waarde van de BLAUD Cleanup App

“Voor ons is even dat momentje met de melding om de foto’s te verwijderen de toegevoegde waarde van de BLAUD Cleanup App”, vertelt Livina. “Zonder de BLAUD Cleanup App wordt er namelijk te weinig actie ondernomen om de foto’s (proactief) te verwijderen. Ook verkleinen we de risico’s op een datalek dankzij de app.” Als we Livina tot slot vragen naar de instellingen van de Cleanup App vertelt ze hier het volgende over: “Iedere eerste maandag van de maand komt er een pushbericht met de mededeling dat er een X-aantal foto’s moeten worden verwijderd, omdat zij ouder zijn dan een maand. De foto’s worden verplaatst naar verwijderde items. Daar verwijderen we ze handmatig. We kunnen er ook voor kiezen om dit pushbericht eens in de twee weken of zelfs één keer per week te laten verschijnen.”

Heb je vragen over onze Cleanup App, wil je het gemak van de app zelf ervaren of ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om de veiligheid binnen jouw kindercentra te verhogen? Neem dan contact met ons op of download de whitepaper “BLAUD Cleanup App” voor meer informatie.

|

Klinkt goed, vertel me meer!

Bel me terug voor meer info