Conversational UX - here we come!

  • Auteur: Thierry Lammers
  • Datum: 13 jan 2018
  • 1 min
|

Deze week heb ik 4 dagen zonder te spreken doorgebracht. Nee, geen midweekje klooster of mindfullness workshop achtige taferelen. Ook geen echtelijke ruzie, wees niet bang! Deze week was ik het slachtoffer van een precisie-griepje op mijn stembanden. Wat een leerzaam weekje was dit zeg!

Eigenlijk het enige wat deze week niet lekker functioneerde waren mijn stembanden. Werken was nog steeds prima mogelijk en wat blijkt: geen stem hebben is dan voor mij nogal een handicap! Ik doe namelijk heel veel telefonisch en daarna verschuiven de acties pas naar mails, appjes etc. Het is een prettige oervorm van communiceren en meestal eindigt een gesprek met concrete zaken of acties. Lekker duidelijk dus.

Iemand vroeg me hoe ik het vond, zo lang achterelkaar mijn mond houden (blijkbaar is dat niet mijn standaard modus operandi). Ik antwoordde met knipoog-: ‘op zich niet moeilijk alleen kan je zo lastig commando’s geven!’.

Dat deed me meteen de link leggen naar het kerstcadeau dat BLAUD onlangs aan haar medewerkers heeft gegeven. Een Google Home Mini een apparaat, smart speaker om precies te zijn, die je aanstuurt met alleen maar je stem. De sensor voor geluidsvolume en het microfoonschakelaartje geven wellicht aanleiding om de Home Mini aan te raken maar dan nog is het commando ‘Hey Google, volume up’ vanuit je luie stoel sneller en efficiënter. Zo’n smart speaker werkt dus gewoon. Al snel heeft de Google Home Mini bij ons thuis de rol ingenomen van buienradar, filemelder, rekenmachine, DJ en encyclopedie

Je gaat het pas zien als je het door hebt’ zei ooit iemand. Eigenlijk heb je veel te weinig in de gaten hoe effectief voice control is totdat je er écht geen gebruik van kunt maken. Of het nou een collega, kind of apparaat is. Handsfree acties uitzetten of informatie opvragen gaat in veel gevallen makkelijker via spraak. Mijn voorspelling: spraak en taal zal in de nabije toekomst de primaire interactie (UX) vormen met software. Met de huidige kwaliteit van spraakherkenning, machine learning, artificial intelligence en (chat)bots stappen we spoedig in de wereld van de Conversational UX. Ik weet het zeker, en na een weekje stilte is dat toch een mooie ontdekking!

|

Klinkt goed, vertel me meer!

Bel me terug voor meer info