Hello E-FOTA One, goodbye E-FOTA Advanced!

  • Auteur: Tim Struik
  • Datum: 03 jun 2020
  • 3 min
|

Binnen het Knox productportfolio heeft Samsung al enige tijd twee oplossingen om firmware updates te beheren op Samsung devices: E-FOTA on MDM en E-FOTA Advanced.

Wanneer je onbekend bent met E-FOTA:

  • E-FOTA on MDM: een geïntegreerde tool in je MDM-oplossing en biedt diverse mogelijkheden om de firmware te reguleren;
  • E-FOTA Advanced: een separate portal die los en zelfstandig van je MDM-oplossing functioneert. Bovendien biedt, ‘it’s in the name’, E-FOTA Advanced uitgebreidere mogelijkheden dan E-FOTA on MDM. Zo is bijvoorbeeld te definiëren dat een device alleen via wi-fi een firmware update mag downloaden en hoeveel bandbreedte hiervoor gebruikt mag worden.

Meer uitleg:

Goodbye E-FOTA Advanced
Deze week is bekend geworden dat E-FOTA Advanced vervangen gaat worden door het onlangs gelanceerde E-FOTA One.

Hello E-FOTA One
Gelukkig is sinds kort een nieuwe variant toegevoegd aan de bestaande E-FOTA oplossingen van Samsung: E-FOTA One. E-FOTA One kan als ‘successor’ beschouwd worden van E-FOTA Advanced en bevat veel mogelijkheden die E-FOTA Advanced ook biedt, maar ook diverse welkome verbeteringen. In dit artikel nemen we je graag ‘hoog over’ mee in het E-FOTA One product.

Interface
Om te beginnen, wat allereerst opvalt aan de E-FOTA One portal is dat de beheerders interface uniform is ten opzichte van de andere Knox oplossingen als Knox Manage, Knox Mobile Enrollment, etc. Deze interface is een stuk intuïtiever en overzichtelijker dan die van E-FOTA Advanced:

 

SSO
Hoewel E-FOTA One een op zichzelf staande portal is, is er een stukje SSO vanuit Knox Manage gerealiseerd. Wanneer je aanmeldt in Knox Manage met een Samsung account kun je eenvoudig switchen naar E- FOTA One via een menu button rechts bovenin

Integratie
Knox Mobile Enrollment
Echter gaat de integratie met andere oplossingen verder, bijvoorbeeld met Knox Mobile Enrollment. Waar bij E-FOTA Advanced nog manuele acties in de vorm van uploads noodzakelijk waren om een device te registeren in de oplossing, zijn devices die geüpload zijn in Knox Mobile Enrollment nu ook direct al geregistreerd binnen E-FOTA One, een welkome toevoeging.

EMM-integratie
E-FOTA One functioneert MDM onafhankelijk, maar een mooie optie is de MDM integratie op basis van een API die E-FOTA One biedt. Hiermee is het mogelijk om informatie uit een bestaande MDM- oplossing te synchroniseren naar E-FOTA One. Support hiervoor wordt op het moment van schrijven geboden voor de volgende MDM platformen:

  • VMWARE WORKSPACE ONE
  • KNOX MANAGE
  • MICROSOFT INTUNE

Deze API integratie vereist een eenmalige configuratie waarna device- (Samsung only weliswaar) en groepsinformatie gesynchroniseerd worden naar de E-FOTA One portal. Kortom dit vermindert de beheerstaken aanzienlijk. Devices die enrolled zijn binnen de MDM-omgeving zijn direct bekend binnen de E-FOTA portal.

Wat nog wel verbetert kan worden is dat bij Knox Manage er alsnog een handmatige actie vereist is in de MDM portal doordat deze API integratie uitsluitend werkt op device groups. Indien gewenst kun je devices voorzien van firmware updates op hetzelfde groepsniveau als in de MDM-oplossing. Dit maakt het herkenbaarder, een IMEI-nummer is dan niet meer slechts een IMEI-nummer als zovelen. Het is zichtbaar onder welke groepsstructuur dit device in de MDM-oplossing valt.

De verwachting is overigens dat andere bekende MDM-leveranciers binnenkort toegevoegd worden aan het rijtje met support voor deze API.

Handmatige upload
Daarnaast is het nog steeds mogelijk om een device upload te doen op basis van een CSV, maar dat blijft een bewerkelijk en bovendien handmatig proces. Ieder nieuw device moet per imei/serie nummer worden toegevoegd.

Client app in Play Store
Verder is de E-FOTA One client applicatie niet meer uitsluitend als in-house app beschikbaar, zoals bij E-FOTA Advanced, maar is deze beschikbaar in de (managed) Google Play Store. Zo kan de applicatie eenvoudig naar de devices gedistribueerd worden, maar ook op een admin vriendelijke en simpele wijze bijgewerkt worden.

Multiple model campaign
Tot slot is het zeker het vermelden waard dat binnen E-FOTA One het mogelijk is om één E-FOTA campaign te starten en daarin meerdere devices types/target firmwares te selecteren. Hiermee houd je overzicht in plaats van dat je per device model/carriercode een aparte campaign moet starten.

Al met al een waardevolle toevoeging aan het Samsung Knox portfolio. Bij BLAUD staan we klaar om je te helpen. Of je nu al voorbereidingen hebt getroffen of niet, de MDM consultants van BLAUD zullen alles in het werk stellen om je te helpen een toekomstbestendige keuze te maken. Indien er vragen, opmerkingen of uitdagingen zijn, neem gerust contact op met BLAUD via het onderstaande contactformulier.

Wil je pro-actief via mail op de hoogte gehouden worden over jouw product?

Schrijf je dan nu in op de product notificaties!

|

Klinkt goed, vertel me meer!

Bel me terug voor meer info