Het nieuwe Gartner Magic Quadrant voor Unified Endpoint Management uitgelegd

  • Auteur: Thierry Lammers
  • Datum: 31 okt 2018
  • 3 min
|

Weet u al wat voor managementsysteem uw organisatie nodig heeft? Zoekt u MDM, MAM, MCM, EMM of toch liever UEM? Al deze acroniemen maken het kiezen van de juiste oplossing niet makkelijker.

BLAUD verklaart het graag nader:

  • MDM: Mobile Device Management, een oplossing die ervoor zorgt dat u uw vloot van smartphones en tablets (vrijwel altijd met iOS of Android operating system) op afstand kunt beheren en configureren. Het inregelen van veiligheidsinstellingen, het configureren van bedrijfsemail, de toegang tot WiFi en meer van dit soort technische instellingen kunnen ‘over the air’ worden verstuurd naar het toestel. In geval van calamiteiten, bijvoorbeeld bij verlies of diefstal van een smartphone of tablet, kan de beheerder het apparaat lokaliseren en op afstand lockenof wissen. MDM verlaagd dus de beheerlast, verhoogt het gebruikersgemak en zorgt voor de beveiligingsinrichting van uw apparatuur.
  • MAM: Mobile Application Management. Als je gebruik maakt van smartphones en tablets, dan maak je ook zeer zeker gebruik van diverse apps. In een bedrijfsmatige situatie zijn dit standaard of maatwerk apps die uw bedrijfsprocessen ondersteunen. Om uw eindgebruikers zo goed mogelijk van dienst te zijn is het prettig als de apps automatisch op hun apparaat worden geïnstalleerd of vindbaar zijn in een Enterprise App Store. MAM gaat echter verder dan alleen de distributie van apps, ook de beveiliging van Enterprise Apps wordt afgedekt door MAM technologie. Zo bescherm je de bedrijfsgegevens die je via een app toegankelijk maakt en opslaat in een app.
  • MCM: Mobile Content Management. Er is geen bedrijf dat zonder documenten werkt. Of je nu een accountmanager bent die de nieuwste Powerpoint moet presenteren of een business consultant die bij recente rapporten moet kunnen. Het vinden, openen en synchroniseren van documenten van een netwerkschijf of een documentomgeving als Microsoft SharePoint is vaak wenselijk, zeker bij tablet-gebruikers. Mobile Content Management maakt het allemaal mogelijk. Zelfs het kunnen bewerken van documenten en daarna weer terugschrijven naar de oorspronkelijke opslaglocatie is mogelijk met MCM.
  • EMM: Enterprise Mobility Management is de integratie van MDM, MAM en MCM. Een EMM-product zorgt ervoor dat u maximaal gebruik kunt maken van uw iOS en Android apparaten. Windows Mobile, Symbian en BlackBerry operating systems hebben tegenwoordig een dusdanig kleine footprint dat we deze maar buiten beschouwing laten binnen deze context.
  • MTD: Mobile Thread Defence. Helaas komt malware en hacks op smartphones en tablets ook steeds vaker voor. Denk hierbij aan (geïnfecteerde) apps, phishing aanvallen en het aftappen WiFi communicatie via man in the middle attacks. Een MTD product detecteert dergelijke aanvallen en integreert met de MDM oplossing om de aanval te mitigeren. MTD technologie is niet per se onderdeel van UEM maar wij vinden het een belangrijk onderdeel van de gehele Enterprise Mobility stack.

Deze zomer introduceert Gartner een nieuw quadrant: het Magic Quadrant for Unified Endpoint Management, kortweg UEM.

Er ontstaat steeds meer behoefte bij bedrijven om ook hun laptops (Windows en MacOS) en Chromebooks te beheren. Sterker nog, ook printers, smartwatches (wearables) en apparaten die je koppelt aan beeldschermen zoals een AppleTV wil je uiteindelijk net zo goed kunnen beheren als een smartphone. Kortom de markt zoekt en beweegt naar een uniforme methodiek om al deze (IoT) apparaten binnen een organisatie uit te rollen, te beheren en te beveiligen. Zie hier de reden achter wéér een nieuw acroniem (UEM).

Het nieuwe UEM quadrant leunt op nieuwe wegingscriteria en kan wellicht het gevoel krijgen dat gedane MDM/EMM investeringen heroverwogen moeten worden. Laat BLAUD u geruststellen, alle producten in het UEM Magic Quadrant (rechtsbovenin) zijn van hoge kwaliteit, hebben een prima houdbaarheid en worden door BLAUD ondersteund. Welk product het beste bij uw organisatie past kan zeker niet alleen aan de hand van alleen de positionering in het Magic Qadrant worden bepaald. Van grote invloed om tot een juiste (onafhankelijke!) UEM-productkeuze te komen is úw visie en beleid op het vlak van beheer, beveiliging, privacy, cloud vs onpremise, mobiel werken, apps en integratiemogelijkheden met uw huidige ICT-landschap en bijbehorende leveranciers.

Interessante ‘shooting stars’ in het MQ zijn BlackBerry en Microsoft. De weging van de IoT compatibiliteit van BlackBerry (Radar en ondersteuning van QNX) en (Windows)beheertechniek van Microsoft (System Center Configuration Manager-SCCM) pakt gunstig uit voor deze partijen. Totaal niet aanwezig in het UEM quadrant is Samsung met haar KNOX Enterprise Mobility productlijn. Mocht u in de markt zijn voor een meer MDM georiënteerde oplossing (zeker in combinatie met een Samsung-only hardware base), dan is dit een interessante optie.

Persoonlijk noem ik het ook wel de Audi, BMW, Mercedes discussie. Allemaal prachtige auto’s, ze doen functioneel eigenlijk allemaal hetzelfde, kennen dezelfde kwaliteitsstandaard, hebben hetzelfde imago en toch is er altijd een (lichte) voorkeur voor één van de opties. In de showroom van BLAUD hebben we alle merken uit het UEM Magic Quadrant verzameld. Wij leiden u graag rond!

|

Klinkt goed, vertel me meer!

Bel me terug voor meer info