Migreren naar Office365? Bezint eer ge begint

  • Auteur: Almar Diehl
  • Datum: 09 okt 2020
  • 1 min
|

Bezint eer ge begint klinkt wellicht wat ouderwets, de engelse variant ‘look before you leap’ klinkt al een stuk moderner, maar het principe is ook in 2020 nog steeds van toepassing.
Helaas zien wij bij BLAUD regelmatig klanten waar dit fout gaat, de laatste tijd vooral bij MobileIron klanten die hun mail migreren naar Office365.
Die klanten zijn gewend om hun on-premises Exchange server via een MobileIron Sentry server te ontsluiten naar mobiele toestellen. Heel veilig, alleen als een toestel wordt beheerd door middel van MobileIron krijgt de gebruiker op dat toestel toegang tot zijn/haar mail/calendar/contacts.

Migratie naar Office365
Als de organisatie vervolgens besluit om ‘naar de Cloud te gaan’ en gebruik te gaan maken van Office365 ziet men vaak een belangrijk punt over het hoofd. Zodra een mailbox van een gebruiker is gemigreerd naar Office365 hoeft het verkeer naar de mailbox niet langer via de MobileIron Sentry server te lopen. De mailbox is namelijk vanaf dat moment van iedere locatie en vanaf ieder mobiel toestel te benaderen! Als organisatie heb je vanaf dat moment geen grip meer op je data.
Vaak zien wij dat organisaties daar gedurende het project achter komen of er door ons op worden gewezen. Gevolg: paniek in de tent, migratie stilgelegd, terug naar het tekenbord.

Oplossing
En dat terwijl die paniek redelijk eenvoudig voorkomen had kunnen worden indien dat oude motto ‘bezint eer ge begint’ in acht was genomen.
Er zijn namelijk meerdere oplossingen om ervoor te zorgen dat ook de Office365 mailbox in de Cloud uitsluitend benaderd kan worden vanaf een door middel van MobileIron beheerd toestel. Zo kan ervoor worden gekozen om MobileIron Access in te zetten of om Certificate Based Authentication aan te zetten voor ActiveSync in Office365.
BLAUD helpt graag om in een zo vroeg mogelijk stadium van de migratie naar Office365 mee te denken over het veilig ontsluiten van data naar mobiele toestellen.
Wellicht moet dat onze slogan worden ‘BLAUD: Bezint eer ge begint’ of toch maar ‘BLAUD: look before you leap’?

|

Klinkt goed, vertel me meer!

Bel me terug voor meer info