

Remote help van Microsoft
Een Endpoint Manager geïntegreerde remote support tool
- Auteur: Tim Struik
- Datum: 22 feb 2022
- 3 min
Afgelopen november kondigde Microsoft ‘Remote help’ aan, een nieuwe remote support tool. Op zichzelf staand lijkt dit niet direct bijzonder. Echter is Remote support geïntegreerd met Microsoft Endpoint Manager en dát is wel degelijk vernieuwend. In deze blog legt onze consultant Tim Struik uit waarom.
Tot november was er alleen een integratie met Teamviewer in Microsoft Endpoint Manager mogelijk. Je kon met deze integratie voornamelijk een remote support sessie initiëren, maar verder dan dat ging het ook niet. Daarnaast bestaat Quick Assist ook al enige tijd als Windows remote support tool, maar deze tool is niet geïntegreerd met endpoint Manager.
Maar sinds november heeft Microsoft Endpoint Manager dus een eigen remote support tool: ‘Remote help’. Deze tool is momenteel nog in preview. Dit houdt in dat het product al getest kan worden door eindklanten en ge-support wordt door Microsoft, máár nog niet bedoeld is om in productie te gebruiken. Een andere kanttekening is dat Remote help nu alleen beschikbaar is voor het Windows OS. Intenties voor andere platfora zijn nog niet bekend gemaakt.
Remote help vs. Quick Assist
Wat opvalt is dat Remote help wat betreft UI iets wegheeft van Quick Assist. Een groot verschil ten opzichte van Quick Assist is dat je bij Remote help moet inloggen met Azure AD credentials. Zowel de eindgebruiker als de supportmedewerker.
Voor het verlenen van remote support zijn binnen Role Based Access Control (RBAC) specifieke rechten beschikbaar. Deze hebben supportmedewerkers nodig om remote support te kunnen bieden:

Dé manier om de Remote help applicatie te distribueren naar jouw Windows devices is uiteraard door de applicatie als Win32 app aan te bieden vanuit Endpoint Manager. Het installatiebestand vind je hier.
Remote support verlenen: zo doe je dat
Het opzetten van een remote support sessie start doordat zowel de eindgebruiker als de supportmedewerker de Remote help applicatie openen en de gegenereerde beveiligingscodes met elkaar uitwisselen. Je kan ook vanuit de Endpoint Manager console een ‘device command’ geven: ‘New remote assistance session’. Dit geeft bij zowel een Teamviewer als een Remote help integratie het volgende venster:

Door te klikken op één van de hyperlinks start uitsluitend de Remote help client. Er wordt dan nog geen remote sessie opgezet met het device. Maar natuurlijk kan je als eindgebruiker en als remote supportmedewerker ook direct de Remote help applicatie starten. Beide personen moeten zich dan mogelijk nog wel aanmelden met de correcte gebruikersnaam (RBAC) om remote support te gaan gebruiken. Dit werkt overigens niet cross tenant. Eenmaal aangemeld ziet de Remote help applicatie er als volgt uit:

Wanneer je als remote supportmedewerker een beveiligingscode genereert, start er een timer van tien minuten waarbinnen de beveiligingscode ingevoerd moet worden in de Remote help app van de eindgebruiker. Nadat de eindgebruiker de securitycode heeft ingevuld in de Remote help applicatie krijgt de remote supportmedewerker de volgende keuze:

Bij zowel ‘Take full control’ als ‘View screen’ wordt de eindgebruiker geïnformeerd over deze actie, en de consequentie hiervan en moet de eindgebruiker hier akkoord op geven. Dit gebeurt in een vergelijkbaar venster zoals hierboven getoond wordt. De eindgebruiker krijgt de naam van de supportmedewerker hierbij ook te zien en een eventuele profielfoto van diegene als dubbele checks. Hierna wordt er een remote support sessie gestart welke er vanuit het perspectief van de supportmedewerker als volgt uitziet:

Naast de benoemde functionaliteiten worden remote support sessies via Remote help ook gelogd binnen Microsoft Endpoint Manager. Op grafische wijze zijn er inzichten beschikbaar op het gebruik:

Microsoft heeft de intentie om de Remote help functionaliteit aan te gaan bieden als add-on. Dit houdt in dat er hiervoor extra kosten in rekening gebracht gaan worden, boven op de bestaande licenties die Microsoft Endpoint Manager bevatten.
Ben je nieuwsgierig naar Remote help en heb je vragen over de functionaliteit of ben je benieuwd of het toegevoegde waarde heeft voor jouw organisatie? BLAUD helpt je graag verder. Neem contact met ons op of laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.
|